Portfolio Categories Gestaltningskreatör
-1
archive,tax-portfolio_category,term-gestaltningskonstnar,term-121,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,side_area_uncovered,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
Title Image

Archive

Gerillabroderi: Hijab i Vellinge

Om jag utan förkunskaper i slöjdhantverk går med i en hemslöjdsförening med intentionen att skapa bilder som kan påverka det offentliga rummet, vad händer då? Är det legitimt att utnyttja min yttrandefrihet som självutnämnd konstnär i ett verk där jag är en av flera andra avsändare? Söderslätts hemslöjdsförening drog våren 2017 igång ett projekt där frivilliga från föreningen skulle brodera en varsin bit av Vellinge kommun. Det hela skulle resultera i en karta med intentionen att under nästkommande år hängas på flera allmänna platser som exempelvis i kommunhuset och i  konsthallen. Jag såg en möjlighet att på en ny arena och i en ny kontext uppmärksamma frånvaron och samtidigt välkomna människor med utländsk bakgrund i kommunen. Jag broderade därför en kvinna som omhuldas av en hijab samtidigt som hon reser sig ur havet utanför Vellinges kustremsa. Kvinnans hijab och havet är oskiljaktiga. I famnen håller hon ett litet barn och hennes ansikte är vänd mot Vellinge.

 

0

Fast Lane Clothing

Detta var ett gestaltningsprojekt som jag gjorde 2015 under min mastersutbildning i Konstnärlig Gestaltning. Verket bestod av flera delar och ville till sitt innehåll lyfta fram problematiken med billig klädproduktion utifrån ett ekologiskt perspektiv. Samtidigt ville jag att betraktaren skulle få värdera de olika delarna av verket genom en interaktiv värderingsprocess. Med utgångspunkt i vilken gestaltningsform som gjorde störst intryck hos betraktaren ville jag se vad som hände med verket om varje enskild del fick stå i relation till de andra delarna. Kan ett verk bedömas utifrån sig själv?

0